Nieuwe EU-norm: Alpha2 pomp verplicht?

Gepubliceerd op 29 January 2020

Steeds vaker krijgen we de vraag van klanten of het waar is dat vanaf 1 januari 2013 de energiezuinige Alpha2 pomp verplicht zou zijn. Omdat hier nogal wat onduidelijkheid over bestaat, geven wij hierbij graag wat verduidelijking over.

Vanaf 1 januari 2013 is er inderdaad een nieuwe EU-norm (de EuP norm) van kracht. Het belangrijkste doel van deze EuP-richtlijn is om de zuinigheid van energieverbruikende producten te verbeteren. Deze richtlijn draagt dus bij om de doelstellingen van de Europese Unie voor klimaatbescherming te halen en is ook van toepassing op de circulatiepompen van vloerverwarmingsunits.

In de nieuwe richtlijn wordt voorgeschreven dat stand-alone circulatiepompen een energie-efficiëntie-index (EEI) van niet meer dan 0,27 mogen hebben.
De energie-efficiëntie-index is het verschil tussen het jaarlijkse verbruik van het product en het standaard verbruik van een typisch vergelijkbaar model. De Alpha2 pomp is een pomp die aan deze eis voldoet; de standaard UPS-pompen (die standaard op onze verdeelsets zitten) voldoen hier niet aan.

MAAR LET OP: zoals u hierboven kunt lezen, geldt deze norm alleen voor stand-alone circulatiepompen en niet voor in de verdeelunit middels een pomphuis geïntegreerde pompen zoals bij onze verdeelunit het geval is.

Dit houdt in dat onze verdelers gewoon nog verkocht en geïnstalleerd mogen worden met de standaard UPS-pomp (in ieder geval tot 2015) en niet de verplichting hebben om voorzien te worden van een Alpha2 pomp.

Natuurlijk blijven de voordelen voor een Alpha2 pomp van kracht (veel energiezuiniger, geluidarm etc.), maar wanneer u de meerprijs voor een dergelijke pomp liever (nog) niet uit wilt geven: bij ons is dat dus (nog) niet nodig.

Waarom Horbach

  • Professioneel opgeleide monteurs
  • ACTIE: gratis energiezuinige pomp
  • De beste producten

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Vraag vrijblijvend
een offerte aan

of bel voor meer informatie
0162-447 222

Contact

Krombraak 6
4906 CR Oosterhout

T 0162 – 447 222
E info@vloerverwarmingen.nl