Vloerverwarming patronen

Wanneer een vloerverwarming wordt aangelegd kan dit in verschillende patronen gedaan worden. Hierdoor wordt de temperatuur gelijkmatig verdeeld (slakkenhuispatroon) of neemt de temperatuur af naarmate de lengte vordert (meanderpatroon). Hieronder zullen we deze twee patronen uitleggen:

Slakkenhuispatroon

Vloerverwarmingsbuis wordt door Horbach Vloerverwarmingen in een slakkenhuispatroon gelegd, omdat dit de meest gelijkmatige temperatuursverdeling oplevert. Hierbij worden de vloerverwarmingsbuizen zodanig gelegd dat de aanvoer- en retourleiding consequent naast elkaar liggen.

Het voordeel van dit patroon is dat de vloertemperatuur nagenoeg overal gelijk is. Daarnaast de kans op scheuren in de vloer hierdoor ook geminimaliseerd.

Het aanvoerwater komt via de verdeelset in het circuit. Het geeft zijn warmte aan de vloer af en verlaat dan het circuit na het 'keerpunt' met gelijkmatig afnemende temperatuur. De aanvoer- en retourleiding liggen hierbij parallel aan elkaar, waardoor temperatuurverschillen worden gecompenseerd en een gelijkmatige vloertemperatuur ontstaat.

Temperatuur in het midden: hier is de aanvoertemperatuur gelijk aan de retourtemperatuur nl. 35°C. Waar u ook de temperatuur meet u zult merken dat de som van de aanvoer + retour gedeeld door 2 nagenoeg hetzelfde is. Wij prefereren dan ook het slakkenhuispatroon.

Horbach Vloerverwarmingen legt haar vloerverwarmingssystemen erg nauwkeurig aan, wat neerkomt op een maximum oppervlak van 10 m2 per groep hoofdverwarming, 15 m2 per groep uitgebreide bijverwarming en 20 m2 per groep bijverwarming. Dit alles heeft tot gevolg dat u altijd het optimale comfort geboden krijgt. Wordt er een groter oppervlak bestreken, dan verliest u namelijk warmtecapaciteit omdat het warme water een langer traject af dient te leggen en dus verhoudingsgewijs eerder afgekoeld is.

Meanderpatroon/Haarspeldpatroon

Een meanderpatroon is een legpatroon waarbij de vloertemperatuur afneemt naarmate de lengte vordert. Dit biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld naar de buitenwand relatief meer vermogen te brengen dan naar het midden van de ruimte.

Voordelen meanderpatroon

  • Dit systeem kunt u toepassen wanneer u veel glas heeft, de warme aanvoerleiding kunnen langs de glaspartijen gemonteerd worden zodat daar de meeste warmte vrij komt.
  • Gemakkelijke montage

Nadelen meanderpatroon

  • Minder goede warmteverdeling, temperatuur van de vloer in het begin veel warmer en neemt dan naarmate de slanglengte toeneemt steeds meer in temperatuur af.
  • Veel korte bochten, dus meer weerstand met mogelijk gevolg dat er "geruis" ontstaat.

Waarom Horbach

  • Professioneel opgeleide monteurs
  • ACTIE: gratis energiezuinige pomp
  • De beste producten

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Vraag vrijblijvend
een offerte aan

of bel voor meer informatie
0162-447 222

Contact

Krombraak 6
4906 CR Oosterhout

T 0162 – 447 222
E info@vloerverwarmingen.nl

Openingstijden

ma - do: 09:00 - 16:30
vrijdag: 09:00 - 15:00